Energieontwikkelingen in Nederland en Europa

‘s Avonds je huis verwarmen met de zelf opgewekte zonne-energie van de buren rechtstreeks uit een lokale energie opslag. Dit zou een toekomstbeeld kunnen zijn in een energiegemeenschap waar woningen onderling energie uitwisselen. Een home energiemanagement systeem (HEMS) helpt om een geautomatiseerd en zelfsturend systeem te realiseren. Waar staan we nu in Nederland en Europa in de ontwikkelingen hier naar toe?

Lees verder

Nieuwe Energiewet, wat gaan we doen?

Zonnepanelen, warmtepompen en oplaadpunten voor elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit de huidige woonomgeving: we gaan steeds meer naar een CO2 neutraal en lokaal energiesysteem toe. Gebruik van energieopslag en een home energiemanagement systeem zullen bij het realiseren van een efficiënt lokaal energiesysteem essentieel zijn. Hoe gaan we dit realiseren in samenhang met de nieuwe Energiewet die eraan komt?

Lees verder

Hoe maakt O-Nexus deel uit van de energietransitie en hoe kunnen huizen meer duurzaam gemaakt worden? ?

Het doel van O-Nexus is om te verduurzamen. Echt verduurzamen. Verduurzamen waar economisch voordeel uit wordt gehaald, en die een nabije toekomst brengt zonder de aarde uit te putten. Energie data in huizen maakt duidelijk dat er een groot deel van de energie onnodig verloren gaat. Dit gaat gepaard met onnodige CO2 uitstoot. Het doel is om deze CO2 uitstoot te reduceren.

Lees verder

Een toekomstbestendig energiesysteem ⚡️

Het energienet in Nederland is vol, en dat merken we nu al. Dit betekent dat aanvragen voor aansluitingen van zonnepanelen en warmtepompen op zich moeten laten wachten. Om de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken binnen de gebouwde omgeving is er een grote aanpassing nodig in de huidige energie infrastructuur. Energievoorziening kan bijvoorbeeld meer lokaal gefaciliteerd worden. 

Lees verder

Een tijdlijn van het energienet

Dat het winderige Nederland bij uitstek geschikt is voor schone energieproductie door wind is niemand waarschijnlijk ontgaan tijdens storm Corrie. Wat een energie! ? Er ligt een enorme uitdaging om de energie infrastructuur snel aan te passen op de toenemende vraag naar hernieuwbare energie. Hoe gaan we dat verwezenlijken?

Lees verder

O-Nexus als innovatieve oplossing om woningen te verduurzamen

Voor een snelle transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in de gebouwde omgeving speelt toepassing van innovaties een grote rol. TKI Urban Energy is een Topconsortium voor Kennis en Innovatie binnen de Topsector Energie en bundelt de meest innovatieve oplossingen. Bij elke verduurzamingsvraag past een oplossing. ?⚡️

Lees verder

Data is de smeerolie van de duurzame bouwmotor ?

We bevinden ons momenteel in de make or break decade. In 2030 zal de CO₂  uitstoot met tenminste 55% verminderd moeten zijn ten opzichte van 1990. Verduurzamen van woningen ligt in lijn bij deze klimaatambitie: afstappen van duur gas en inzetten op isolatie, elekrische warmtepompen en zonne energie. Maar om in praktijk aan te tonen dat er wordt voldaan aan de ambities, is er objectieve data nodig.

Lees verder

Energie meten, makkelijk toch? – Deel 2

Als opdrachtgever, aannemer, installateur en bewoner van een nieuwbouw of renovatie woning wil je weten of er aan de vooraf afgesproken energieprestatie doelen wordt voldaan. Zo niet, dan wil je weten waar dit aan ligt en daar actie op ondernemen. Maar hoe werkt een energiemeetsysteem?

Lees verder

Energie meten, makkelijk toch? – Deel 1

Nieuwbouw en renovatie woningen moeten voldoen aan energieprestatie normen, zoals NOM, NEN, zelfs ZEN en tegenwoordig vooral BENG. Volg jij het allemaal nog? Het kan een behoorlijke jungle zijn in de wereld van energieprestaties, en het berekenen en meten hiervan.

Lees verder

O-Nexus energiemanagement-systeem

De O-Nexus Integrated Energy Management Module (IEM) is een geïntegreerd energiemanagement-systeem (hardware en software) dat de energievoorziening in een woning optimaal afstemt op het verbruik en de gewenste energieprestaties.

Lees verder

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden. Sluit deze banner om verder te gaan met het gebruik van deze website.