‘s Avonds je huis verwarmen met de zelf opgewekte zonne-energie van de buren rechtstreeks uit een lokale energie opslag. Dit zou een toekomstbeeld kunnen zijn in een energiegemeenschap waar woningen onderling energie uitwisselen. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen, maar ook vanuit financieel oogpunt is er door de energiecrisis en huidige dynamische energieprijzen meer stimulans voor energiegebruikers om zelf opgewekte energie ten volle te benutten. Een home energiemanagement systeem (HEMS) zal daarbij essentieel zijn om een geautomatiseerd en zelfsturend systeem te realiseren. Zo wordt er verwacht dat in 2030 20% van alle woningen in Europa een HEMS zal hebben. Waar staan we nu in Nederland en Europa in de ontwikkelingen hier naar toe?
Europese huishoudens zijn tegenwoordig veelal bekend met internet connected apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een “slimme” meter, of thermostaat. Nederland is koploper in Europa met de meeste connected homes. Het wordt interessant als apparaten adaptief worden op de gewenste energiebehoefte en zo energie kan worden bespaard. Bijvoorbeeld als een zonnepaneel op basis van verwachte verbruikspatronen zelf opgewekte energie kan sturen naar een lokaal energieopslagsysteem of naar de warmtepomp van de buren.
De verwachting is dat beschikbare energieopslag in Europa in 2030 vertienvoudigd is, met Duitsland, Italië en Oostenrijk als marktleiders. Deze groei komt onder andere door stijging van energieopslag beschikbaar in elektrische auto’s, maar ook in boilers of zelfs in het materiaal van de vloer van je huis. Beschikbaarheid van energieopslag systemen is belangrijk in het ontwikkelen naar een efficiënt energiesysteem. Er komt steeds meer flexibiliteit in het aanbod van energie, daarom is het ook nodig dat er meer flexibiliteit ingebouwd wordt voor de vraag naar energie.
Schaalbaarheid van HEMS’s is een ander aspect wat nog volop in ontwikkeling is. Hoe laat je een Franse zonnepaneel samenwerken met een Chinese warmtepomp? Op dit moment weten vaak alleen de leveranciers van de installaties hoe de apparaten precies werken en uitgelezen moeten worden. Om HEMS’s in praktijk en op schaal te laten werken zal er daarom vanuit verschillende expertises samengewerkt moeten worden. Daarnaast zal een HEMS voor alle stakeholders, zoals de installateur, aannemer en bewoner iets moeten opleveren. Met dit gedachtegoed werkt O-Nexus samen met partners aan het energiesysteem van de toekomst.
Bronnen: