Energie meten, makkelijk toch? – Deel 1

Nieuwbouw en renovatie woningen moeten voldoen aan energieprestatie normen, zoals NOM, NEN, zelfs ZEN en tegenwoordig vooral BENG. Volg jij het allemaal nog? Het kan een behoorlijke jungle zijn in de wereld van energieprestaties, en het berekenen en meten hiervan.

Dit is een tweedelige mini basis gids naar how-to-monitoren. Het eerste deel is een introductie op de energieprestatie normen en waarom energie meten daarbij een must is.

? Om CO2 uitstoot terug te dringen, zijn er wettelijke eisen rondom de energieprestaties van woningen vastgelegd. Woningen moeten aan deze eisen voldoen voordat er een bouw- of renovatie vergunning aangevraagd kan worden.

? Regelgeving voor klimaatbewust bouwen verandert vaak. De nieuwste eis sinds 2021 is Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). Bij het design van een woning moet rekening gehouden worden met goede isolatie, energiezuinige installaties en toepassing van duurzame energie. Het heet bijna energie neutraal omdat het bijna alle energievraag van het gebouw zelf opwekt.

? Naast BENG, bestaan er ook andere energie prestatie normen zoals Zeer Energiezuinige Nieuwbouw (ZEN) of Nul Op de Meter (NOM). Deze normen gaan nog een stapje verder dan BENG. Zij onderscheiden zich met uitgebreidere eisen, door bijvoorbeeld meer nadruk te leggen op de comfort van huizen en op zelf opgewekte energie.

? Als je als opdrachtgever kan aantonen dat de woning voldoet aan de vooraf afgesproken prestaties eisen, bijvoorbeeld NOM, dan komt het vastgoed in aanmerking voor de energieprestatievergoeding (EPV). Dit construct moet voor zowel de verhuurder als huurder voordeel opleveren. De huurder betaalt namelijk deze vergoeding aan de verhuurder, waardoor de verhuurder de investeringen in duurzaam bouwen voor een deel kan terugverdienen. Daartegenover staat een lagere energierekening voor de huurder.

? De opdrachtgever, ontwerper, aannemer, installateur en bewoner hebben met de energieprestaties te maken. Energie meten is daarom een integraal onderdeel van het bouwproces. Wij noemen dat ketensamenwerking. Met onze methode weten alle ketenpartners waar ze aan toe zijn.

? Met een betrouwbaar en veilig energie monitoring systeem is er ten alle tijde inzicht in de energieprestaties van een woning en kan er bijgestuurd worden waar nodig. Een voorbeeld: een warmtepomp is geen CV ketel, en vergt meer technisch inzicht om een goede werking te borgen. Dit is erg belangrijk. Het energieverbruik voor warm water en verwarming is namelijk gemiddeld 60% van de totale energierekening. Als dit verbruik niet in de pas loopt, kan het dus grote gevolgen hebben voor de energierekening.

Kortom: een energie monitoring systeem borgt dat wat er bedacht is bij ontwerp ook gerealiseerd wordt, nu en naar 2050 toe.

Volgende week in deel 2 van de how-to-monitoren gids gaat het over hoe energie monitoren in zijn werk gaat.

Voor meer info zie de links hieronder:

Deel deze publicatie:

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden. Sluit deze banner om verder te gaan met het gebruik van deze website.