Energie meten, makkelijk toch? – Deel 2

Als opdrachtgever, aannemer, installateur en bewoner van een nieuwbouw of renovatie woning wil je weten of er aan de vooraf afgesproken energieprestatie doelen wordt voldaan. Zo niet, dan wil je weten waar dit aan ligt en daar actie op ondernemen. Maar hoe werkt een energiemeetsysteem?

? Allereerst wordt er gekeken naar wat voor installaties in de woning staan. Op basis hiervan worden de meetpunten bepaald. Wil je bijvoorbeeld de warmtemeter zo dicht mogelijk bij de uitgang van de boiler? Of juist achter de mengkraan? De plaatsing van de meters hebben invloed op de conclusies die je zal trekken uit de metingen.

? Een andere vraag is hoe vaak je wil meten. Wil je een concept evaluatie van een systeem? Dan is er gedetailleerd inzicht nodig, op bijvoorbeeld 5 of 15 minuten niveau. Maar wil je meten om het energieverbruik in rekening te brengen, dan is een meting per dag al voldoende. 

? Verder is er nog een keuze voor het communicatieprotocol. Vaak wordt er gekozen voor M-bus, omdat dat een robuust en fout tolerant meetsysteem is. Ook zijn ze MID gecertificeerd, dat wil zeggen dat ze voldoen aan wettelijke eisen voor de nauwkeurigheid.

? Wij meten vaak extern, buiten het apparaat. Met de welbekende natuurkundige eenheden als Watt, Celsius en m³ meten de sensoren wat zij moeten meten. Dit levert data op dat objectief en onafhankelijk is van het merk of type apparaat.

? Apparaten hebben soms ook ingebouwde meters met een eigen communicatie protocol. Om het apparaat uit te lezen moet je dus zelf communiceren om de meetwaarde te observeren. En dit is bij elk ander apparaat weer anders. Een ingebouwde meter in een omvormer kan bijvoorbeeld aan de DC kant zitten, terwijl je juist aan de AC wil meten om daadwerkelijk te weten wat de zonnestroom na omvorming oplevert.

? Het meetsysteem wordt vervolgens plug & play opgeleverd. Dat wil zeggen: voor bedraad en voor geconfigureerd volgens het technisch ontwerp. Het meetsysteem wordt opgehangen in de meterkast. Zo snel als er verbinding is met het internet, wordt de data geladen naar onze beveiligde cloud. De software weet vervolgens welke meters bij welke installaties horen.

Samenvattend: een energiemeetsysteem wordt gebouwd op basis van de vooropgestelde doelen en meetpunten. Wij leveren een robuust meetsysteem plug & play op, waarna de energieprestaties op afstand vanuit de meterkast geborgd worden. Wel zo makkelijk!

Deel deze publicatie:

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden. Sluit deze banner om verder te gaan met het gebruik van deze website.