Data is de smeerolie van de duurzame bouwmotor ?

We bevinden ons momenteel in de make or break decade. In 2030 zal de CO₂  uitstoot met tenminste 55% verminderd moeten zijn ten opzichte van 1990. Verduurzamen van woningen ligt in lijn bij deze klimaatambitie: afstappen van duur gas en inzetten op isolatie, elekrische warmtepompen en zonne energie. Maar om in praktijk aan te tonen dat er wordt voldaan aan de ambities, is er objectieve data nodig.

De meest simpele auto beschikt tegenwoordig wel over tientallen sensoren. Dit zijn de ogen en oren van de auto. Auto rijden is veiliger en makkelijker geworden hierdoor. In plaats van één keer per jaar de remmen controleren, is er continue controle en geeft de auto zelf aan als er onderhoud nodig is. Dit geldt ook voor woningen: met de sensor technologie van vandaag zijn woningen klaar voor de toekomst. 

Produceren de zonnepanelen wel voldoende energie zoals verwacht? Loopt het rendement van de warmtepomp in de pas? De inzichten die getrokken worden uit sensor data beantwoorden deze vragen. Als alles goed gaat hoor je niks, zo niet dan word je op de hoogte gebracht met een e-mail. Zo wordt onder de motorkap, vanuit de meterkast, de woning bijgehouden op goede energieprestaties.

Deel deze publicatie:

Wij gebruiken cookies om u de best mogelijke ervaring te bieden. Sluit deze banner om verder te gaan met het gebruik van deze website.